Shadow Pavilion

Shadow Pavilion

a botanical-inspired structure

The Shadow Pavilion design explores the paradox of a perforated structure where the removal of material makes a structure lighter and weaker. The Shadow Pavilion is both a structure and a space made entirely of holes. The pavilion surface is made with over 100 aluminum laser cut cones that vary in size. Beyond testing the limits of sheet aluminum, the cones acted to funnel light and sound to the interior space, offering visitors a space to take in the views and sounds of the surrounding landscape. Organizational schemes for the cones investigated the logic of phyllotaxis. In botany, phyllotaxis describes a plantís spiral packing arrangement of its leaves on a stem. Applied to the pavilion the concept limited the form, but strengthened the structure.

This project received an AIA 2010 Small Project Practitioners Award, Architect Magazineís 2010 R+D Award for architectural research and was highly commended in the 2011 ar+d Awards for Emerging Architecture from the Architectural Review.

TITLE: Shadow Pavilion

PROJECT TYPE: Experimental Installation

LOCATION: Matthaei Botanical Gardens and Nichols Arboretum, University of Michigan.

SCHEDULE:
Design: Summer 2009
Completed: Fall 2009

FUNDING: This project was made possible by a Research-through-Making grant from Taubman College of Architecture and Urban Planning at the University of Michigan.

CREDITS: Karl Daubmann (PLY Architecture), John Marshall (rootoftwo)

Assisted by: Chris Johnson, Ngoc Thy Phan, Alex Timmer

Structural Advisor: Andy Greco, SDI

Additional construction help provided by: Peggy Chong, Jessica Mattson, Katie Santer, Dwight Song, Alexander Watanabe

DIMENSIONS: 450′ sq.

MEDIA: Laser cut aluminum, 11,000 rivets, gravel.

The “Research-through-Making Exhibition” was juried by Sarah Herda – Executive Director of the Graham Foundation, Reed Kroloff – Director of the Cranbrook Academy of Art and Art Museum, and Catherine Seavitt-Northernson – Visiting Professor at Cooper Union.